Trasig hastighetsmätare?

I över 70 år har Instrument JIGE i Leksand reparerat fordonsinstrument. Det klassiska Dalaföretaget fortsätter att vara små men i världsklass på det de kan bäst – instrument och hastighetsmätare för veteranbilar.

– Jag började som lärling här på företaget 1973. Sedan tog jag över när de äldre gick i pension 1991, säger Ove Stålberg.

I dag är det han och hustrun Ann-Marie som driver Instrument JIGE. Ove har ärvt tre generationer av spetskompetens inom allt som har med instrument för fordon.

– Det är fortfarande väldigt roligt och det kommer hela tiden nya saker som man måste lära sig, säger Ove.

Har du en trasig hastighetsmätare eller trasig temperaturmätare i din gamla veteranbil så är det Ove du ska vända dig till.

– Vi kan alla märken på äldre bilar, oavsett om det är amerikanare eller andra veteranbilar, säger Ove.

Det är inget enkelt hantverk. Ove reparerar gamla hastighetsmätare, temperaturmätare och varvmätare gamla bilar. Ofta så gamla att ingenjören som en gång ritade dem är borta sedan 60 år. Då är Ove en unik och levande kunskapsbank för alla som äger en gammal bil.

– Jag har hållit på med detta länge och företaget har ju funnits länge, så kompetensen finns i huset. Men måste tycka att det är roligt, och det gör jag, säger Ove.

Trasig hastighetsmätare