Om oss

I över 70 år har Instrument JIGE i Leksand reparerat fordonsinstrument. Det klassiska Dalaföretaget fortsätter att vara små men i världsklass på det de kan bäst – instrument och hastighetsmätare för både veteranbilar och båtar. Men numera också kunniga på även alkolås.

  • Jag började som lärling här på företaget 1973. Sedan tog jag över när de äldre gick i pension 1991, säger Ove Stålberg.

I dag är det han och hustrun Ann-Mari som driver Instrument JIGE. Ove har ärvt tre generationer av spetskompetens inom allt som har med instrument för fordon.

  • Det är fortfarande väldigt roligt och det kommer hela tiden nya saker som man måste lära sig, säger Ove.

Har du en trasig hastighetsmätare eller trasig temperaturmätare så är det Ove du ska vända dig till. Det finns nästan inte en mätare han inte kan laga.

  • Vi kan hjälpa till med både veteranbilar, gamla båtar, motorcyklar eller andra fordon, säger Ove.

Ofta så gamla att ingenjören som en gång ritade dem är borta sedan 60 år. Då är Ove en unik och levande kunskapsbank för alla som äger en gammal bil.

JIGE sätter gränsen vid dataålderns intrång.

– Vi kan arbeta med bilar fram till modeller som Volvo 740 och 940. Sedan kan vi också göra nya vajrar, säger Ove.

  • Jag har hållit på med detta länge och företaget har ju funnits länge, så kompetensen finns i huset. Men måste tycka att det är roligt, och det gör jag, säger Ove.

Det finns nästan inte ett instrument i en gammal bil som han inte klarar. Oves erfarenhet och kunnande är oändligt. Han är som ett levande lexikon när det kommer till gamla mätare.

  • Det är viktigt för oss att kunna hjälpa alla. Varje kund som kommer in betyder något, och man vill ge dem den glädje man får när allt fungerar, säger Ove.

Han är inte bara en mästare på instrument till bilar. Även displayer till båtinstrument klarar JIGE av att reparera.

– Ja intresset för motorer är stort i Dalarna och inte bara då för bilar. Även båtar är populärt, vårt landskap har många sjöar och därmed även många båtägare, säger Ove.

Han hjälper människor att förverkliga drömmar. För att en veteranbil ska vara komplett så måste allt fungera. Alla förare kan förstå känslan när en mätare inte är korrekt.

  • Jag möter många människor i min verkstad, varje samtal och bil är speciell, det är ett av de bästa momenten i mitt arbete. Det personliga mötet med varje ägare och dess fordon, säger Ove.

Hans fingrar är inte purunga. Men Ove är handfast och säker, med lugna och trygga rörelser vet ha precis vad som krävs.

– Ja, det blir kanske så med åren, säger han och skrattar.

JIGE säljer både nya VDO instrument och frontringar.

– Det är viktigt för oss att ha en bred service och ett stort kunnande, säger Ann Mari.

Vi hänger med i tiden och utvecklar vår verksamhet.

  • Nu är det alkolås som blir allt vanligare och vi utför service på Dräger Alkolås, det är också en viktig bit. Många arbetsfordon har sådan nuförtiden och vi vill kunna ha den servicen, säger Ove.

Han kan även i viss mån montera alkolås.

– Det är en viktig del i servicen, alkolås blir allt vanligare framförallt på arbetsfordon, säger Ove.

 

Prisuppgifter lämnas inte på mejl. Ring oss!